Все още и неизвестно колко дълго ще мислим и работим по

...
Все още и неизвестно колко дълго ще мислим и работим по
Коментари Харесай

Когато бъдещето е неясно

Все още и незнайно какъв брой дълго ще мислим и работим по основаването на модели за ръководство по време на пандемия. Може да се каже, че го вършим на сляпо, защото няма казус, към който да се обърнем в съответната обстановка. Историята обаче ни учи, че по време на рецесия положителните водачи постоянно намират метод да поддържат своите чиновници. До огромна степен всичко се свежда до това, че хората желаят да се усещат в сигурност и да знаят, че бъдещето им е несъмнено. Когато бъдещето им е неразбираемо, те се нуждаят от увещание, че всичко ще бъде наред.

Когато има боязън, демонстрирайте убеденост

Когато екипът ви е неподвижен от боязън и паники, вие би трябвало да покажете убеденост – не, че знаете какво ще се случи, а че благополучието на подчинените ви е преди всичко и че ще бъдете до тях, каквото и да ви коства това. Не можете да прогнозирате бъдещето, само че може да извършите сегашното по-спокойно.

Когато проблемите са в сегашното, покажете състрадание

Твърде постоянно водачите пробват да поправят неща, които не могат да бъдат избавени. Както изяснявам в книгата си „ The Leadership Gap: What Gets Between You and Your Greatness “, когато се намират в тежка обстановка екипите имат потребност от водач, които е добър навигатор. Той би трябвало да мое да насочва екипа си със съпричастност и схващане и да се вслушва в предложенията на своите чиновници за нови решения и благоприятни условия в изискванията на рецесия.

Когато има неустановеност, бъдете транспарантни

По време на рецесия доста водачи следват мантрата: „ Преструвай се, до момента в който не ти се получи в действителност “, само че аз имам вяра, че този метод единствено утежнява нещата. В несигурните време би трябвало да бъдете допустимо най-прозрачен в дейностите и връзката си с останалите. Трябва да говорите с екипа си колкото се може по постоянно и непосредствено да казвате: „ Нещата стоят по този метод. Знаем това и това…, само че не знаем това. Ето какво би трябвало да създадем! “

Когато има тревога, покажете примирение

Когато не знаете какво следва в бъдеще и всички към вас се тресат от паника, би трябвало да покажете примирение. Това значи, да признаете, че не разполагате с всички отговори. Да не преминавате границата на арогантността в опитите си да изглеждате стилни и уверени.

Във времената на рецесия водачите могат да заздравят връзките си със своите чиновници и сплотят екипите си, като им разрешат да се изправят лице в лице с несигурността и проблемите, присъщи за тези сложни интервали. Няма никакви изгоди от това да имитирате сигурност, когато тя не съществува. Няма изгоди и от това да позволявате на тази неустановеност да завладее мозъка ви и да ви сковава от боязън и паники. Време е да надигнете глава, да бъдете директни и транспарантни в връзката си с останалите, и да дадете най-хубавото от себе си. Дайте персонален образец и останалите ще ви последват.

...................

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР